Alles begon in het najaar van 1993 toen drie vrienden de koppen bijeen staken, op zoek naar een oplossing om hun honger naar Griekse dansen te stillen. De Griekse vereniging Eftichia-Aalst was immers ontbonden en zij bleven met hun danskoorts verweesd achter.
Het resultaat van hun zoektocht kwam er begin mei 1994 met de oprichting van de Griekse volksdansgroep “XAPA” (Chará), wat vreugde betekent. In een zaaltje boven de brandweerkazerne van Denderleeuw werd op zaterdag 21 mei 1994, onder leiding van Josiane Sonck, voor het eerst door een 10-tal enthousiaste Griekenlandfanaten gedanst.
In september 1994 verhuisden we met 21 leden naar onze huidige oefenzaal “Sint-Jan” (Immerzeeldreef) in Aalst.
Kalitsa, dochter van Nikos Pantazis, grondlegger van de Griekse folklore in België kwam onze groep af en toe nieuwe dansen aanleren. Onder haar deskundige leiding kregen we de dansmicrobe pas echt goed te pakken. Nadien namen Josiane Sonck en Patricia Van der Perre vol enthousiasme het lesgeven voor hun rekening. In een gemoedelijke sfeer werden stap voor stap de verschillende dansen aangeleerd.
Met een bang hart organiseerden we in februari 1995 ons eerste XAPA-feest, waarop we de genodigden verrasten met een heuse dansdemonstratie. Ondanks de beperkte accommodatie was het meteen een schot in de roos.
In het najaar van 1995 werd de eerste traditionele klederdracht voor dames, afkomstig van het eiland Kreta, aangekocht. De groep groeide jaar na jaar en vrij snel volgden nieuwe aankopen van mannen- en vrouwenkostuums. Momenteel beschikt onze groep over 38 kostuums, afkomstig van Epirus, Thracië en Kreta.
Om de genodigden op onze jaarfeesten op een betere manier te kunnen ontvangen, moesten we in 2001 noodgedwongen uitwijken naar de “Sint-Anna” zaal in Aalst. Na amper 2 jaar voldeed ook deze zaal niet meer en verhuisden we naar het cultureel centrum “Bellekouter” in Affligem. Op deze alom gekende Griekse avonden gaven onze dansers tijdens hun optreden steeds het beste van zichzelf en verwenden we onze genodigden, tegen democratische prijzen, met lekker eten en drinken. Dankzij de onuitputtelijke fantasie van onze onvermoeibare decorbouwer Ronny Verlé, slaagden wij er steeds opnieuw in om op deze avond de sfeer van een heus Grieks dorpsfeest te creëren. Door het organiseren van een jaarfeest, het verzorgen van optredens, het inrichten van initiatiecursussen, maar vooral door de eenvoudige mond-aan-mond reclame van onze leden, maakten wij steeds meer en meer mensen warm voor de Griekse danscultuur.
Op 5 juni 2004 vierden we met al onze leden, ondertussen een 60-tal, het 10-jarig bestaan van XAPA in “Ter Oude Poste” in Haaltert.
In september 2005 startten we met een kinderdansgroep “Pediki Xarà” genaamd wat “Kindervreugde” wil zeggen. Na 3 jaar oefenen, onder leiding van Tina en Lien François sloten ze aan bij de volwassenen.
Ondertussen werd ook het voorzitterschap doorgegeven aan Sonja Spriet, zelf al menige jaren actief bestuurslid. Ons Grieks feest in april 2007 ging voor de laatste keer door in de Bellekouter. Door een beslissing van het gemeentebestuur van Affligem moesten we opnieuw uitkijken naar een andere zaal. Het werd het ontmoetingshuis “De Brug” in Aalst en in april 2009 organiseerden we daar ons Grieks dansfeest. Wat minder plaats deed niets aan het succes van Xapá. Dankzij het enthousiasme van lesgevers en dansers deed Xapá verder.
In januari 2010 onderging het dagelijks bestuur een metamorfose : de oudere bestuursleden gaven de fakkel door aan “de jeugd”… Op 8 april 2010 verloor Xapá haar dansleidster, bezielster en oprichtster. Josiane Sonck verloor de korte, krachtige strijd tegen kanker. Voor Xapá brak een moeilijke en emotionele tijd aan. Dankzij het enthousiasme van lesgevers en dansers deed Xapá verder…
Ondertussen mochten we in onze groep “een echte Griek” verwelkomen. Tassos (de enige Griek in ons gezelschap!). Met zijn Kretenzische roots en zijn jarenlange ervaring van lesgeven stond hij Patricia bij als dansleraar. Onze mannen leerden dansen als “echte” mannen : de benen gingen wat meer de hoogte in en ze waagden zich aan stoerdere “mannendansen”!!! Ook hun spieren voelden het…
In april 2001 waagden we het zelfs om opnieuw een Grieks dansfeest te organiseren. Deze doopten we eenmalig om tot een Griekse “Verbroedering” met bevriende dansgroepen en werd opgedragen aan “ons” Josiane. Dit met een groot succes : Xapá was haar pluimen nog niet kwijt!
Xapá werd hier en daar gevraagd voor een optreden en we toonden met fierheid onze mooie klederdrachten en dansen.
Inmiddels waren we 2013 en naar 2-jaarlijkse gewoonte had in april onze Griekse avond plaats. Het was een avond waar nog lang zal over nagepraat worden : mooie dansen, lekkere mezze, een decor om ”u” tegen te zeggen.
In 2014 vierden we het 20-jarig bestaan van Xará. Het jubileum werd gevierd in Kaai 17 te Aalst. Het werd een avond om nooit te vergeten.
Ondertussen sloot Lien François zich bij het team van lesgevers aan. De opvolging was dus verzekerd.
We schrijven 2019 : Xapá viert zijn Zilveren Jubileum. Tijd om de fakkel door te geven aan een nieuw bestuur met Hilde Sergant als voorzitster. De dansgroep kreeg een nieuwe boost met optredens op het programma en een nieuwe beginnersgroep.